stap 14:

inbouw meubilair      

materiaal

De kwaliteit van materiaal en gereedschap bepaalt in hoge mate het genoegen dat vakman en amateur beleven aan het werk. Het liefst had ik het interieur dan ook gemaakt van mooi massief hout of op z'n minst van topkwaliteit multiplex.
Helaas weegt dat materiaal erg veel en er moet dus weer een compromis worden gevonden.

Voor het meubilair kiezen we voor speciale lichtgewicht multiplexpanelen. Ze zijn gemaakt van populierenhout en aan beide zijden afgewerkt met een witte kunststof coating (pvc-folie). Dit materiaal weegt ongeveer 350 kg/m3. Een plaat van 2.43 x 1.21 mtr en 15 mm dik kost ongeveer ƒ 185,==
  • Deze platen zijn ook verkrijgbaar met (onder meer) afwerkfolie in essen-, eiken- of kersen-houtdesign. Ook zijn er platen in de handel zonder afwerkfolie.

Voordeel van de afwerkfolie is dat het tijdrovende schuren-lakken-schuren-plamuren-lakken-schuren-lakken etcetera niet nodig is. Dat bespaart ook nog verf en schuurmateriaal. Een ander voordeel is dat de platen gemakkelijk zijn te onderhouden. Wel zal het lastiger zijn om beschadigingen te herstellen.
We hebben uitgerekend dat we in totaal vijf platen nodig hebben. Voorwaarde is wel dat we feilloos zagen!
Om op diverse plaatsen de panelen met elkaar te verbinden kopen we de bekende 'meubelhoekjes' (officieel: hoekpaneelverbinder). In totaal schatten we er zo'n vijftig nodig te hebben. De bijpassende schroefjes zijn 4.0 x 15 mm.
Voor de zichtbare verbindingen kopen we verbindingsprofielen:
voor de doucheruimte, het aanrecht en de kast 5 lengtes (van 2.20 mtr) met een hoek van 90o
en voor de bovenkastjes twee lengtes met een variabele hoek.
Om een mooie aansluiting te krijgen op de wanden gebruiken we 5 mm kraalprofiel (ook wel boordlint genoemd). Voorts hebben we ongeveer 15 mtr deurprofiel en 20 mtr T-profiel nodig.
Het hang- en sluitwerk bestaat uit
  • twee sloten (type push-lock) met spagnoletstangen
  • een slot (type push-lock)
  • 16 scharnieren
  • 4 kastklepuitzetters
  • 4 drukknoppen met rozetten

gereedschap

Het plaatmateriaal is niet alleen licht van gewicht, maar ook zeer kwetsbaar. Een goede decoupeerzaag met speciale zaagjes die splintervrij kunnen zagen is een noodzaak. Voor de (weinige) echte rechte stukken gebruiken we een handcirkelzaag met fijne vertanding. Safety first wordt, om splinteren te voorkomen, dan wel eerst afplaktape op de plek waar de zaagsnede moet komen.
Voor de bevestiging van de deur- en T-profielen hebben we een freesmachine nodig met een gleuvenfrees van 1,5 mm.
Het kraalprofiel kan het beste worden geniet, dus de goeie ouwe Swingline Tacker komt weer uit de kast.
Verder de electrische boormachine met onder meer een variabele gatenboor, houtboren van 2 tot en met 25 mm, schroevedraaiers etc.

werkwijze

We beginnen met de bouw van de doucheruimte. Eerst wordt de wand direct achter de bestuurdersstoel geplaatst.
Van het verloop van de wand wordt een mal gemaakt. Een stuk hardboard wordt eerst grof in model gezaagd en daarna ter plekke 'afgetekend'. Pas als de mal goed past wordt deze overgetekend op de meubelplaat en zorgvuldig uitgezaagd. Hetzelfde procedé volgen we voor de andere wand. Beide wanden worden vastgezet met hoekpaneelverbinders. Daarna wordt eerst de douchebak geplaatst. De bak wordt op de vloer gelijmd met sikaflex en de randen worden dichtgekit met syliconenkit. Voor de voorzijde wordt een plaat gezaagd van 61 x 190 cm. In deze plaat wordt eerst de deur uitgezaagd. Vervolgens wordt de deuropening afgewerkt met T-profiel. De deur wordt omzoomd met deurprofiel; scharnieren erop, spagnoletsluiting bevestigen en we kunnen onder de douche.
Het overige meubilair wordt op dezelfde wijze aangebracht.